Hund

Sjukdomar i hundens mun

De vanligaste sjukdomarna i munhålan på en hund är tandköttsinflammation så kallad gingivit och tandlossningssjukdomen parodontit samt komplikationer till dessa sjukdomar.

Tandköttsinflammation och inflammation i tandens stödjevävnader är sjukdomar som orsakas av bakterier.

Munhålan utgör en gynnsam miljö för riklig bakterieväxt. Bakterier finns därför normalt i stora mängder i saliv, på slemhinnor och tandytor. När bakterierna får växa till i antal på tandytan bildas efterhand sammanhängande beläggningar så kallad dentala plack, som när den förkalkas bildar tandsten.

Om plack tillåts att utvecklas i anslutning till tandköttskanten irriteras vävnaden av skadliga ämnen som utsöndras från bakterierna och detta resulterar i tandköttsinflammation – gingivit.

Om bakteriebeläggningarna längs tandköttskanten lämnas orörda sker så småningom en utbredning av bakteriebeläggningarna (placket) så att spalten mellan tand och tandköttsfickan infekteras. Infektionen sprider sig på djupet, rothinnan förstörs och med tiden löses käkbenet upp. Sjukdomen kallas nu parodontit – inflammation i tändernas stödjevävnader.

Köp försäkring

Skadeanmälan

Sök artiklar

Hitta bland 335 artiklar för Hund

 

Fråga veterinären

Sök bland frågor och svar i Fråga veterinären Hund.

Hundfrågor

Agrias hundbloggar

FredrikSteen45

Fredrik Steen

Hundcoach

Till Fredriks blogg
Frestyleblogg_45

 Freestylelandslaget

Sveriges landslag

Till landslagets blogg

Följ oss