Lantbruk

Sarapriset 2011

15 kor tävlar i klassen SRB

I Årets Sarako 2011 tävlar 15 kor i rasen Holstein. Korna visas i utställningsringen den 21 oktober 2011, men du kan vara med och tävla fram Webbesökarnas Pris.

Vill du rösta på din favoritko?

5-30203-437 Concordi

Ägare: Väla djur, jord och skog, Valla 

5-30203-437-Concordi

 

437 Concordi är en 6:e kalvare och hon har fått 4 tjurar och 2 kvigor. Hon är lugn och stark, med bra funktion. Hon är lätt att ha och göra med, skapar aldrig några problem utan bara finns. I besättningen finns 40 SRB kor.

Den första Concordi, (mormorsmor) köptes vid starten –89 från en liten besättning i Bettna i Sörmland. 437:s mor rymde som kviga och var borta några dagar. Charlottes och Ulfs pappa Torbjörn fann henne på ett hygge där hon låg vid en sten och idisslade. Han sa “Lilla gumman nu skall vi gå hem” satte på grimman och hon följde snällt o lugnt med hem.

Familjen har inte tidigare tävlat i Sara klassen men tycker det är bra att gamla hållbara kor uppmärksammas på detta sätt.  Om man vinner vill Charlotte resa till Toscana i Italien, uppleva maten o miljön eller kanske åka tillbaka till Australien. Ulf är mer inriktad på Västindien, Karibien.

6-30601-571 Prima

Ägare: Lennart Olsson, Badene, Färgelanda

6-30601-571-Prima

 

Prima är 4:e kalvare och har tre döttrar i besättningen. En av dem (efter Signal) har man fått spolkontrakt på. En tjurkalv efter Prima har sålts till VikingGenetics och har gått som GenVikPLUS.

1983 köptes första Prima in från Dals Rostock, Herbert Karlsson. Hon hette 59 Prima (efter 969 Juby) och blev 100 tonare. Av 37 kor i besättningen är 27 st  Prima, så det är minst sagt ett dominerande kosläkte. Prima märks egentligen bara när hon är brunstig, annars flyter hon bara med.

Har aldrig tidigare ställt ut, men tycker det skall bli spännande att vara med nu, och om de vinner går nog resan till släkten i Chicago.

6-30801-293 Docka

Ägare: Nuntorps naturbruksgymnasium 

6-30801-293-Docka

 

Docka som nu är 7:e kalvare och hennes 4 döttrar köptes i mars 2010 från Rune Gustavsson,  Lyckorna, Falköping  till Nuntorp tillsammans med resten av besättningen. Idag har man 65 kor av raserna SRB, Holstein och Jersey på skolan.

Docka ger trevliga avkommor. Hon märks inte så mycket men vid solsken väljer hon att vara inne eftersom hon är känslig mot sol. Hon är lugn och snäll vilket gör henne till en uppskattad ”elev-ko”

Skolan har inte tidigare tävlat om Sara priset men tycker att det skall bli jättespännande. Om man vinner kommer de elever som deltagit under ELMIA att bjudas på studieresa till intressanta gårdar.

6-54800-1070 Linda

Ägare: Göran Larsson, Torpane, Brålanda

6-54800-1070-Linda

 

Linda har kalvat 9 gånger och har 4 döttrar i besättningen varav en andrakalvare, 1183 Linda som är anmäld till ELMIA. En tjurkalv efter Linda är såld till VikingGenetics. Besättningen består av 38 SRB kor.

Hon är vital trots sin höga ålder och gör som hon vill med allt, en riktig ledarko. Som Göran utrycker det ”En ko med go i” och på utställningarna får han snällt dansa efter hennes pipa. 

Kofamiljen kom till Bäcken 1950. Görans mamma fick den första Linda som kalv i “giftasgåva”

Det är ett släkte som oftast ger hondjur, de är snabbmjölkade, och har inga juverstörningar.

Linda har varit utställd tidigare och har hållit sig framme i placeringarna. Göran har tävlat ett flertal gånger tidigare om Sarapriset och tycker det är kul att det finns ett pris som premierar gamla kor.

Göran vill inte åka någonstans men skickar gärna frun och barnen till något varmare land om deltagandet slutar med seger.

6-64366-555 Gullros

Ägare: Niclas Axelsson, Kårtvet, Henån

6-64366-555-Gullros

 

Gullros är 5:te kalvare och hon är idag dräktig med GenVikPLUS-tjuren E-post. Hon har en dotter i besättningen och en såld tjurkalv till VikingGenetics. Besättningen består av 45 SRB kor.

Gullros-familjen har funnits i Niclas släkt i generationer. Familjen kommer ursprungligen från fam. Hedestam i Varekil som var en av Sveriges bästa besättningar på 1920 talet. Gullros är snäll men noga att alltid ha sin bestämda plats. Kommer alltid sist in och måste svänga 180 grader för att komma in i sitt bås. Hon har alltid hållit sig frisk och märks inte av.  

Niclas har ställt ut tidigare på Uddetorp i Skara men det är första gången på Elmia. En drömresa för Niclas är tropiska orörda ön Cap Verde, men även skidor i fjällen kan bli aktuellt om han vinner.

9-53709-866 Rosia

Ägare: Klas Johansson, Lommaryds Prästgård, Aneby 

9-53709-866-Rosia

 

Rosia är en 5:e kalvare från ett mycket stabilt släkte. Modern köptes 2003 in av Klas far Bertil Johansson.  866 Rosia är en dam med egen vilja. Det är temperament och fart i henne. Hon har klockren fertilitet och bekymmerslös i stort. Hon är ”Husses flicka” enligt Anja. När Anja skulle klippa henne, det gick inte alls, men när Klas kom stod hon som en staty.

Hon gillar utställningar och verkar tycka att det är roligt att åka i väg och visa upp sig. Sträcker upp sig i ringen och njuter av uppmärksamheten. Efter åren som gått har hon blivit Klas favorit, bland de 60 korna i besättningen.

På Hushållningssällskapets sommarmöte 2011 blev hon klassvinnare och på Östgötamulen 2009 och placerade sig mitt i klassen. 2007 tävlade Klas om Sarapriset på Östgötamulen och då kom då tvåa. Klas tycker att Sarapriset har ett fint syfte. Det är ju ingen idé att kor bara har utseende, utan de ska även ha en god funktion.

En resa till Italien eller Frankrike för att kunna få lära sig mer om ysteri skulle sitta fint tycker både Klas o Anja.

9-70778-5628 Strimma

Ägare: Nastavikens Lantbruk, Drömminge Prästgård, Bor

9-70778-5628-Strimma

 

5628 Strimma är 5:e kalvare. Hon föddes hos Christers far Bernt på Ekeslunda och kom till gården som dräktig kviga.

5628 är social, hög i rang och väldigt bestämd i vilket bås hon skall stå. Lugn och trygg och gör inget väsen av sig. Hon har inte den högsta avkastningen , men slutresultatet blir bra. Vid sin torkar juvret ihop fint. och blir som en “disktrasa”.

9-70778-5636 Strimma

Ägare: Nastavikens Lantbruk, Drömminge Prästgård, Bor

9-70778-5636-Strimma

5636 är den femte och den sista kalven som föddes på Ekeslunda. Hon är mycket bestämd i stallet och vill inte byta bort sin båsplats. Hon är pigg, alert, matglad och envis. Hon har dessvärre alltid varit fel tid i laktationen för att kunna åka på utställning.

1951 köpte Christers farfar Allan in Strimma-familjen till Ekeslunda från en granne. Allan som var livdjursförmedlare vilje sälja den sista Strimman som var kvar i besättningen, men Bernt var förälskad i henne och ville ha henne kvar. När Bernt många år senare sålde besättningen var 75 % Strimmor. Släktet har visat på stark överlevnad och de har också fått många kvigkalvar. I Christer och Malins besättning på 90 kor är fler än 35% Strimmor och av de tre som Christer och Malin har anmält till Elmia är alla från detta släkte. Första Strimman som visades på Elmia 1986 blev klassvinnare.

Christer och Malin är vana utställare men har inte tävlat i Saraklassen tidigare, så det blir lite extra spännande.

Om de vinner åker de till England och hälsar på 510 Strimma som såldes till Mark Shadwick som sjättekalvare. Mark dömde SRB korna på Östgötamulen 2006 och kom i kontakt med Strimmorna då vilket ledde till ett senare köp.

5-31560-556 Önska

Ägare Lennart Walleräng, Nilses Hedesunda

_DSC0068-(5)

 

Önska har fått nio kalvar, sex tjurar och tre kvigor. En av sönerna är såld till England. Hon har en jättefin dotter efter Tabor som kalvat 4 gånger. Lennart köpte 1977 den första Önska på Ströögård i Köping. I dag är en stor del av besättningen är från Önska-släktet. En av dessa är uttagen som elitdonator på Viken och en annan är hundratonnare.

2006 blev Önska ELMIA champion. Då hade hon kalvat 4 gånger. Efter Elmia blev hon väldigt lätthanterlig och verkar gilla uppmärksamhet och att bli fotograferad. Ibland rider barnen i familjen på henne

Besättningen är ekologisk och Önska producerade de första sju laktationerna i den uppbundna ladugården men sedan två år tillbaka så går hon i en lösdrift med robot.

Sarapriset är det finaste priset man kan vinna för en ko! Där är det inte bara utseende utan även produktion, hälsa och funktion som premieras. En Sara ko är väl något alla vill ha, men de får gärna heta Önska, säger Lennart med ett leende. Om hon vinner får hon såklart lite extra ompyssling när hon kommer hem igen och så kommer hon att bli fotograferad mera för det gillar hon. Resechecken kommer hela familjen Walleräng att ta del av.

9-85270-1052 Pirpana

Ägare: Ljusfalls Lantbruks AB, Ljusfallshammar

9-85270-1052-Pirpana

 

Pirpana är fjärdekalvare och har fått tre kvigkalvar. En är såld till liv medan de andra är kvar i besättningen som består av 75 SRB kor.

Stammoder 134 Pirpana som köptes in för 20 år sedan från den kända avelsbesättningen i Nemis i Finland, blev 100 tonare. Släktet har bra hållbarhet, normalstora kor som är lätthanterliga. 1052 Pirpana är trevlig att hantera, håller sig frisk och har bra juverhälsa.

Thomas har tidigare tävlat om Sarapriset. 2009 vann han på Östgötamulen. Det är ett fint  pris där det visas friska kor med “ålder på” säger Thomas. 1993 blev han Champion på Elmia med 435 Aslög och klassvinnare med 702 Orre. Om de vinner SARA-priset i år vill han åka till Kanada och titta på kor.

14-28304-684 Siri

Ägare: Magnus Karlsson, Husebyvägen,  Högsby

14-28304-684-Siri

 

Siri är en fjärdekalvare från en besättning med både SRB och Holstein. Magnus pappa Yngve hade med sig Siri familjen till Huseby på slutet av –50 talet. De är mycket bra bruksdjur som inte märks och har bra juverhälsa.

Mellan 1991 och 1993 gjorde Magnus ett uppehåll i produktionen. Men Sirifamiljen stannade dock kvar i besättningen.

I år är det första gången de är med i Saratävlingen. Har tidigare ställt ut djur på Elmia men i år är det även premiär för sonen Benjamin som skall vara med i Showmanship för första gången.

Resan går till Kroatien säger sonen Benjamin, som var där i somras.  Men denna gången vill han att även pappa Magnus kan följa med.

13-14149-1189 Ljunga

Ägare: Per Larsson, Ullasjö Totebo Brunnsgärde, Svenljunga

13-14149-1189-Ljunga

 

Ljunga är sjundekalvare. Hon har två döttrar kvar efter sig i besättningen som består av 75 SRB-kor.

Per tog över efter sin far 1991, då fanns Ljunga familjen på gården. Det är en hållbar kofamilj.  

Ljunga har aldrig varit sjuk. Hon bara finns, märks inte och har alltid varit problemfri.

Om hon vinner är det en resa till Österrike som hägrar.

13-21213-319 Bessi

Ägare: Tore Andersson, Mellby Västergård, Fotskäl 

13-21213-319-Bessi

 

Bessi har kalvat sex gånger, två gånger blev det tvillingar, och har fyra döttrar som är kvar i besättningen. Gården har 38 kor och är ekologisk.

 

Mormorsmor köptes in 1995 från en granngård,  Gunnar Svensson,  Hajom. Kofamiljen kommer ursprungligen från Holger Andersson, Salagården, Fotskäl.

Bessi är en osynlig kossa, går till sin plats och märks inte alls. Hon har aldrig behövt veterinärbehandling. På bilden blundar hon för att undvika regn i ögnonen.

Om man vinner åker man på skidsemester till Åre eller Österrike….eller Paris eller USA…..

6-9378-838 Sköna

Ägare: Lennart Persson och Christina Johansson, Torstorp Nolgården, Töreboda

6-9378-838-Sköna

 

Sköna är femtekalvare och det finns två kvigor efter henne i besättningen på 75 kor av SRB och HOL. Stina och Lennart tog över gården 1986 men Sköna-släktet har funnits på gården sedan femtiotalet och idag är ¼ av besättningen från denna kofamilj. 125 Sköna som ligger nio generationer bakåt var den första kon i besättningen att producera 300 kg smf.

838 är en bestämd dam på gott och ont. Hon var lite knäpp som kviga och hängde på gärdsgården, säger Stina. Hon tycker fortfarande inte om när man grejar med hennes huvud men i övrigt funkar hon fint, mjölkar bra och krånglar inte.

Lina har tävlat med kalv tidigare, men aldrig tidigare på Elmia.  Nu ska hon tävla i showmanship.

Resedrömmarna ser lite olika ut för familjens medlemmar. USA och Madison lockar men även Ryssland och Australien nämns som resmål om man vinner.

14-28003-701 Docka

Ägare. Br. Bertil Arvidsson, Brogärdet, Järnforsen

14-28003-701-Docka

 

Docka har kalvat fyra gånger och har två döttrar efter sig i besättningen bestående av knappt 60 kor, både SRB och Holstein.

Hon gör inget väsen av sig utan är snäll och bara fungerar. Hon är lätt att få dräktig och har i stort sett noll på celler vid alla provmjölkningar. Älskar uppmärksamhet och att bli pysslad med. Docka är tidigare utställd på Tjustkon 2010 och blev då både Champion och Juverchampion.

Mor till 701 har varit med på Elmia tidigare, även hon med kanonjuver och bra ben. Dockasläktet har haft hög avkastning, bra lynne, bra juver och varit hållbara och starka kor. De kommer ursprungligen från Urban Boge, Odensvi i Högsby

En vinstresa skulle sannolikt gå till Island eller Skottland.

Taggord:

Sarapriset

Köp försäkring

Skadeanmälan

Sök artiklar

Hitta bland 84 artiklar för Lantbruk

 

Fråga veterinären

Sök bland frågor och svar i Fråga veterinären Lantbruk.

Lantbruksfrågor

Följ Agria på facebook