Lantbruk

Sara-priset

”Årets ko” utses på Elmia-mässan

Att vara snygg är långt ifrån allt. Åtminstone för en ko som kandiderar till Sara-priset som delas ut på Elmia fredag den 21 oktober. Sara-priset premierar både inre och yttre kvaliteter.

Den idealiska kon lever ett långt liv, ger mycket mjölk, håller sig frisk och kalvar regelbundet. Men den ska också vara vacker, eller som det heter på utställningsspråk, ha en vacker exteriör.

Kornas hälsa kontrolleras noggrant. Det är bara de bästa som har chans att gå till final. Priset lyfter fram goda föredömen och har fokus på djurens hälsa.

– Visst är det häftigt att se en läcker ko i ringen. Men att stirra sig blind på kons utseende är väldigt kortsiktigt. Det är tydligt för oss som arbetar med djurhälsa, säger Ewa Nordenstedt på Agria Djurförsäkring.

Tävlingen, som är instiftad av Viking Genetics och Agria Djurförsäkring, är öppen för koraserna svensk röd och vit boskap (SRB), svensk holstein samt jersey. Det är de kor som vi vanligtvis ser i svenska hagar.

Fredag den 21 oktober utser utställningsdomarna vinnaren av Sara-priset. Kon belönas med äran. Dessutom får ägaren i klasserna Holstein och SRB 25 000 kronor i ett resestipendium. I den nya klassen med kor av rasen Jersey tävlar endast ett fåtal kor och resestipendiet är där 15 000 kronor. 

 

Tre kor av rasen Jersey tävlar.

15 kor tävlar i klassen SRB tävlar

11 kor tävlar i klassen Holstein tävlar

Sarapriset_2011

 

Taggord:

Mjölkkor, Sarapriset

Köp försäkring

Skadeanmälan

Sök artiklar

Hitta bland 84 artiklar för Lantbruk

 

Fråga veterinären

Sök bland frågor och svar i Fråga veterinären Lantbruk.

Lantbruksfrågor

Följ Agria på facebook