Hundarna som tävlade i Agria Swedish Game Fair Cup bedömdes i fem olika rutor (stationer runt om Tullgarns Slott).

– Hundarna ska visa att de klarar av både markering och dirigering. Ekipagen börjar på 20 poäng för varje apport och får sedan avdrag baserat på hur mycket föraren måste hjälpa sin hund, berättar Anders Niklason som är speaker under tävlingen.

En markering innebär på retrieverspråk att hunden ska springa ut och hämta en dummie som den själv sett falla till marken.

– En duktig retriever klarar av att hålla tre markeringar (nedslagsplatser) i minnet, berättar Anders.

Fler markeringar

Anledningen till att hundarna ska kunna komma ihåg flera markeringar är att ibland skjuter jägaren flera vilt (oftast fåglar) innan hundarna skickas ut för att hämta in dem.

– Och all jakthundstävling syftar ju i grund och botten till att få fram bra jakthundar och ingenting annat.

Ett bra fotgående och ett rakt sättande är av samma anledning ingenting som uppfunnits bara för att det ska se snyggt ut.

– Utan det handlar helt enkelt om att kunna skicka ut hunden på en rak linje för att så snabbt som möjligt få in skjutet vilt, förklarar Anders.

I en dirigering har apporten lagts ut utan att hunden sett den och föraren hjälper i detta moment hunden genom att skicka ut den i en huvudriktning och sedan blåsa vissla en stoppsignal där denna bedömer att viltet landat.

– Föraren har även tecken/signaler för höger, vänster, stopp och sök så att den kan styra hunden i arbetet ute på fältet, avslutar Anders.