Spänningen är ofta stor när valpningen närmar sig. När det väl är dags brukar de första tecknen vara att tiken blir orolig och börjar bädda, samt att kroppstemperaturen sjunker mellan 1-3 grader. 

- Det kan vara bra att tempa tiken varje dag veckan före beräknad valpning. När man ser att kroppstemperaturen sjunker så kan man räkna med att valpningen sker snart, säger Eva Axnér.

Valpningen – tre stadier

I det första stadiet av valpningen då tiken börjar bli orolig sker sammandragningar i livmodern, men det är ingenting som syns utanpå. I andra stadiet av förlossningen stöts fostren successivt ut. När fostren kommer ut i bäckenhålan utlöses reflexer som ger sammandragningar i bukmusklerna. Dessa sammandragningar i buken kan man se om man tittar noga –  det är ett tydligt tecken på att förlossningen är igång. Då börjar själva utdrivningsstadiet som är det sista stadiet i valpningen.

- Om man ser tecken på att utdrivningen kommit igång bör den första valpen komma ut inom två till max fyra timmar. Tar det längre tid än så är det bra om man kontaktar en veterinär, säger Eva Axnér. 
 
Gröna flytningar i samband med förlossningen kan göra att oerfarna uppfödare höjer på ögonbrynen, men det är normalt och är ett tecken på att valparna är på väg ut. Dyker dessa flytningar upp mer än en timme innan första vapen föds bör man dock vara vaksam. Då kan det vara ett tecken på att moderkakan håller på att lossna, vilket innebär att syreförsörjningen till valparna sakta minskar.  

Hjälpa tiken

- Man ska inte hålla på att mixtra för mycket själv. Men om man varit med om valpningar förr och är noga med hygienen kan man naturligtvis gå in och känna efter. Men man ska vara försiktig så man inte drar ut på förloppet. Ju mer man petar desto mer ökar man risken för att tiken efteråt får en infektion i livmodern, säger Eva Axnér.

Rekommendationen är att man har koll på tiken under hela förlossningsförloppet och detsamma gäller tiden innan förlossningen. Eva föreslår att man antecknar tidpunkten för första buksammandragningen och tidpunkten när man ser fostervätskan. Det är viktiga hållpunkter om man sedan skulle behöva kontakta en veterinär. 

Efter valpningen

 – Bandet mellan mor och valp stärks när hon pysslar om dem efter förlossningen. Tiken tvättar bort fosterhinnorna det första hon gör. Det stimulerar valparna. Om det inte sker kan man hjälpa till att torka valpen torr och ta bort fosterhinnorna, samt att se till att andningsvägarna är fria, Säger Eva Axén. 

Normalt avnavlar tiken själv sina valpar, men gör hon inte det kan man hjälpa till genom att klippa av navelsträngen med en steril sax ett par centimeter från valpens kropp. Blöder det kan man knyta av med en ren bomullstråd, men det behövs inte alltid. Sedan är det viktigt att se till att valparna håller värmen.

- Små nyfödda valpar kan inte reglera sin kroppstemperatur. De behöver närhet av syskon och tik för att hålla värmen. Man brukar säga att det hos valparna ska vara runt 30 grader, säger Eva Axnér.

Den första tiden bör man väga valparna varje dag för att se att de går upp i vikt. En första besiktning kan också vara bra att göra tidigt. Gomspalt och stängd analöppning är fel man kan hitta och som är svåra att se vid en första anblick.

- Om det är så att tiken inte tar hand om valparna får man tänka på att nyfödda valpar inte kan kissa och bajsa själva. Då får man torka dem runt urin och analöppning för att stimulera, avslutar Eva Axnér.