Lars Audell har läst röntgenbilder åt Svenska Kennelklubben sedan 1971 och under åren har han bedömt över en miljon bilder. Han börjar kvällen med att klargöra att det idag är näst intill omöjligt att veta varför vissa hundar får osteochondros (OCD) och andra inte. En större risk att drabbas löper dock helt klart en valp som växer för fort som dessutom motioneras hårt.

– När en valp föds är innehållet i bendelarna mjukt brosk. Med tiden så förbenas brosket och blir hårdare, förklarar Lars.

Brosk som spricker

Om brosket inte hinner förbenas sakta utan istället spricker kommer ledväskan, som annars alltid hålls väl inkapslad i leden, i kontakt med benet.

– En ökad mängd ledvätska börjar då produceras och man kan se svullnader i leder där vätskan samlas. Det kallas för dissecans och kan jämföras med ett öppet sår som i detta fall går in till benet.

Och det är den processen som orsakar smärta hos hunden.

Defekt, motion eller trauma?

Det vanligaste leden som en hund drabbas av OCD i är bogleden.

– Endel forskare hävdar att det är en defekt i själva benet som leder till OCD medan andra menar att det är motion eller ett trauma som gör att brosket spricker och OCD uppstår. Men det blir lite ”vad kom först - hönan eller ägget” att fokusera för mycket på det, tycker Lars.

– Hur man än ser på saken är det ett faktum att en ung hund som rör sig mycket inte har tillräckliga muskler för att ta emot alla stötar som uppstår i skelettet utan förr eller senare blir det ben och leder som får ta smällarna.

Överbelastning negativt

En valp som leker med en annan hund känner ofta inte trötthetstecken och i de lägena överbelastas valpens leder och risken för OCD ökar.

– Tyvärr så innebär det att en hund som till exempel inte är van vid att leka med andra hundar eller vid att springa lös kan drabbas av OCD på grund av den plötsliga ansträngning som uppstår den dagen den tillåts göra det.

Lars poängterar dock att det inte är fråga om att hålla växande hundar i absolut stillhet under uppväxten.

– Tvärtom så är det nödvändigt att röra sig eftersom pumpmekanismen i benet när hunden går gör att näring tillförs så att brosket hålls fräscht. Vild lek med större hundar och överansträngning är det man ska undvika.

För snabb tillväxt

En annan sak som man bör se upp med är valpar som växer för fort eftersom det kan innebära att de två benen i frambenet - armbågsbenet och strålbenet - inte växer i samma takt.

– Ett tecken på det är att hunden helt plötsligt börjar stå med utåtvridna tassar och trampar igenom. I dessa lägen är risken för OCD större och av den anledningen gillar jag inte valpfoder som får många valpar att växa för fort, säger Lars.

Här tycker Lars att uppfödarna har ett stort ansvar.

– Om ni strävar efter att få fram valpar som snabbt ska se ut som vuxna hundar för att vinna valputställningar kommer det inte att leda till annat än trassel, säger han.

Brosk läker inte

En operation av OCD innebär att man tar bort dött och skadat brosk som sitter kvar eller har lossnat och ligger löst i leden. Det hålrum som bildas fylls med tiden ut av så kallat bindvävsbrosk.

– Brosk läker inte och bindvävsbrosket har inte samma elasticitet som riktigt brosk. Det är därför som prognosen för att en sällskapshund ska fungera utmärkt efter en operation är betydligt bättre än för en hund som ska arbeta hårt, förklarar Lars.

En hund som drabbas av OCD gör det tidigt i livet, oftast innan nio månaders ålder.

– Det är dock inga problem att operera en hund för OCD tidigt i livet eftersom man aldrig är inne i tillväxtzonen och petar, avslutar Lars.