Grattis! Hur känns det att bli Agria Breeders Clubs 10 000:e medlem?

– Jätteroligt. Vi blev positivt överraskade. Det känns bra att bli uppmärksammad av sitt försäkringsbolag för något man gör, säger Johnny Burfelt på telefon. 

Idyllisk miljö  

I den lilla byn Tuna-Hästberg mellan Borlänge och Ludvika har Angelica och Johnny sitt paradis. På gården där de bor och har sin kennel finns sju barn, fyra hundar, en katt, ett tjugotal höns och en kanin. Med nära till skog och mark föder de i huvudsak upp tre olika raser: tjeckisk varghund, rottweiler och chihuahua. För Angelica och Johnny, som träffades för fem år sedan genom sitt brinnande intresse för hundar, är grundstenen i aveln att hunden fungerar i vardagen.

– För oss är det viktigaste att hunden smälter in i vardagen tillsammans med sina familjemedlemmar och att den har ett naturligt och socialt sätt gentemot andra människor och djur. Det är ändå i vardagen vi och andra ska umgås med våra hundar. Med tanke på att vi har många barn och en hel del andra djur på gården finns bra förutsättningar för att valparna får bra social uppväxt. Hos oss är bra fysisk och mental hälsa honörsord och det är också detta vi vill att våra valpar ska ha med sig genom livet, säger Johnny Burfelt.

Roligt med spår 

Angelica och Johnny har tränat hundar tillsammans i sju år. Johnny mestadels rottweiler medan Angelica tränat schäfer. Paret träffades i en privat träningsgrupp för fem år sedan. I somras gifte de sig.

Finns det någon träningsform som ni tycker är extrarolig att hålla på med?

– Jag tycker att det är väldigt intressant med spår, något som den tjeckoslovakiska varghunden är duktig på av naturen. Spår är roligt eftersom det är någonting som man klarar av på egen hand utan att vara beroende av andra. Angelica tycker mest om lydnadsträning, men all typ av dressyr tycker hon är roligt, säger Johnny Burfelt.