De flesta har säkert hört talas om begreppet ”essentiella” fettsyror vilket betyder livsnödvändiga. Alla fettsyror är dock inte livsnödvändiga för hundens kropp utan vad essentiell egentligen betyder är att hunden inte kan producera vissa fettsyror själva utan vi behöver tillsätta dem via maten.

Omega förstörs av ljus och syre

Många foder innehåller idag extra fettsyror men problemet är att de oxideras och förstörs snabbt.

– Omega-fettsyror är otroligt känsliga för ljus och syre. De tillsatta nivåerna bryts gradvis ned efter att fodret tillverkats och förpackats, berättar Meri Hakkarainen som är näringsexpert på Lupus Foder.

Oxiderad Omega har dessutom motsatt effekt och kan vara rent skadlig för hunden.

– Förutom att Nutrolin har en unik sammansättning är den förpackad på helt rätt sätt. Aluminiumflaskan gör att oljan inte utsätts för det skadliga ljuset, säger Meri.

Periodvis kan också våra hundar behöva en betydligt högre dos än den som finns tillsatt i ett helfoder.
– Exempel på sådana situationer kan vara dräktighet, pälsfällning, valputveckling och atopi, förklarar Meri.

DHA för dräktiga tikar och valpar

Nutrolin finns i fem olika varianter: för valp/dräktig tik, aktiva hundar, seniorer, leder och päls/hud. Alla produkter verkar på hela hundens skal såsom hud, päls, klor och trampdynor, berättar Meri.

För uppfödare finns den särskilt intressanta valpoljan som innehåller fettsyran DHA. DHA har visat sig vara särskilt betydande för utvecklingen av valpens hjärna och centrala nervsystem.

– En dräktig tik tömmer sina reserver av DHA så innan och under dräktigheten samt före det att valparna är avvanda kan man med fördel ge denna olja till sin tik. När valparna äter eget foder är det även bra att fortsätta ge oljan till valparna själva.

Forskning har visat positiva effekter

En amerikansk studie av R.L. Kelley (2000) som gjorts på över 17 000 parade tikar har visat att rikligt med DHA förbättrar förmågan att bli dräktig, minskar antalet dödfödda valpar samt uppehåller storleken på valpkullarna.

Meri berättar också att forskning gjorts på barn med koncentrationssvårigheter vilken visat att fettsyran DHA är ett långt bättre alternativ än mediciner för barnen eftersom DHA påverkar hjärnan och inlärningsförmågan positivt.

– DHA är byggmaterial för valpens hjärna, förklarar Meri.

Smörjer leder och ligament

Den tredje typen av Nutrolin är den som passar den äldre hunden samt den hårt arbetande hunden.

– Anledningen till att oljan passar båda dessa typer av hundar är att den verkar kraftigt antiinflammatoriskt på leder och ligament samt är smörjande.

Doseringen är 1 tsk per 10 kg dagligen.Nutrolin går inte att överdosera men man ska tänka på att inte blanda de olika varianterna med varandra och att inte ge valpoljan till en vuxen hund då den inte har effekt på annat än vuxna dräktiga tikar. Oljan gör heller inte din hund tjock.

– Tänka på att förvara oljan i kylskåp när du öppnat flaskan och att den då håller ca 4 månader, avslutar Meri.

Nutrolin lanserades i Sverige hösten 2010 och säljs idag hos ca 300 välsorterade zoofackhandlare runt om i landet. Priset för Nutrolin ligger på ca 200 kronor för en flaska på 275 ml.