Grattis till titeln JWW-11 och juniorvinnare av grupp 8 på World Dog Show i Paris. Hur kändes det att vinna så stort med den enda hund ni hade anmäld?

Tack, det kändes helt fantastiskt! Jag var hemma i Danmark och passade våra då fyra veckor gamla welsh springer spaniel valpar så min sambo Jan, som för övrigt utgör andra halvan av Kennel Churnwood, körde hela vägen ned till Paris själv för att visa vår Signe.

Via sms fick jag på förmiddagen veta att Signe blivit Juniorvärldsvinnare och bara det kändes ju jättestort. På eftermiddagen kom jag på att finalerna sänds live på Internet och det första jag såg när jag loggade in på datorn var Jan som böjde sig ned för att lyfta vinnarpokalen i juniorfinalen för grupp 8. Det var en häftig känsla!

Kan du berätta lite mer om juniorvärldsvinnaren Signe?

Signe heter egentligen Twigle One More Talk och vi fick henne som 8-veckors valp ifrån Finland. Hon fyllde 18 månader endast två veckor efter världsutställningen så planen med henne har hela tiden varit att visa henne i juniorklassen där. Signe har haft en mycket fin karriär hittills med 9 cert i Danmark och Sverige och flera BIS-valp.

Ni har både welsh springer spaniel och greyhound, vilken ras började ni med och varför?

Jag har alltid velat ha en greyhound men för tio år sedan (2001) bodde vi i en liten lägenhet där vi inte tyckte att det fanns plats för en så pass stor hund. Jan gick i princip med på att jag fick skaffa hund om han fick bestämma rasen och därför blev vår första hund en Shiba Inu.

År 2003 jobbade jag med hundfoder och vi hade en monter på en utställning som spanielklubben anordnade och där såg jag min första welsh. Jag ringde Jan som körde i två timmar till mässan för att titta på hundrasen som jag bestämt att vi skulle ha. Det blev starten på våra welsh-äventyr.

Några år senare, 2009, såg jag ett avsnitt av Oprah Winfrey Show som handlade att ”fånga dagen” och eftersom vi då flyttat till hus beslöt jag mig där och då för att nu var det dags för min efterlängtade greyhound. Det blev en tiken ”Villa” från Bitte Ahrens Kennel Sobers.

Vilka är era rasers bästa egenskaper?

Mitt första intryck av rasen welsh springer spaniel var samma som så många andra har; ”praktisk storlek och fin att se på”. Nu när jag levt med rasen ett tag har jag såklart insett att de är mycket mer än så. De är glada och aktiva hundar med mycket humor. Jag brukar säga att om man inte kan skratta åt saker och ting ska man inte ha en welsh.

Greyhounden är mer bekväm än welshen och vill till exempel inte gå ut när det regnar. De är mycket sociala och vill gärna vara nära. Inomhus fungerar de mycket bra ihop med våra welshar och ligger gärna tätt ihop med dem.

Hur många hundar har ni idag och hur håller ni dem?

Vi har sju welshar och tre greyhounds och alla våra hundar bor inomhus med oss. Vi bor i ett stort hus långt ute på landet och har tre hektar mark som är helt inhägnad. Varje morgon går jag upp klockan fem och går ut med hundarna och när jag kommer hem på eftermiddagen är det mest hund som står på schemat. Jan arbetar som fotograf och är mycket hemma med hundarna. Själv arbetar jag på Agria Dyreforsikring och kan alltid ta med mig ett par hundar till kontoret om det behövs.

Hur mycket av er tid går åt till utställning?

Vi reser och ställer ut ganska mycket. Vi åker i hela Norden, Tyskland och Holland. Vi har också varit på Crufts ett par gånger och 2006 blev vår ”Pippi” första dansk-ägda welsh att placera sig på Crufts.

När vi började ställa ut våra hundar var det mest jag som visade men plötsligt hade vi flera hundar i samma klass och då var Jan tvungen att börja hjälpa till att ställa. Numera är han jätteduktig! Han är också lite mer av en tävlingsmänniska i ringen än vad jag är.

Med tiden har vi också lärt oss att trimma pälsarna så numera sköter vi all pälsvård själva.

Är ni intresserade av någon annan hundsport än utställning?

Inte på så vis att vi tävlar i något annat eller så. Däremot så aktiverar vi hundarna mycket med sådant som de tycker är roligt. De får söka efter föremål och godis samt lösa uppgifter och problem. Vi brukar också låta dem syssla med sådant som utvecklar dem fysiskt, till exempelgenom att balansera på saker.

Vi har också upptäckt att våra greyhounds älskar att springa med stora saker i munnen och att det blir lite som att bära en hare för dem. Vår granne föder upp fasaner och ibland rymmer någon så man kan säga att våra hundar dessutom går på jakt varje dag.

Valpar från Kennel Churnwood?

2008 hade vi vår första kull och sedan dess har vi haft ungefär en valpkull om året. Från alla våra kullar, utom den sista där det bara blev två valpar, har vi sparat en hund. Nu till hösten 2011 planerar vi också vår första greyhound-kull.

Alla valpar bor kvar hos oss tills de är minst nio veckor gamla eftersom vi tycker att det ger dem så mycket att få gå tillsammans med vår flock i en till två veckor extra.

Hur tänker ni när ni planerar en kombination?

Temperament och sundhet är det som är viktigast för oss. Vi har själva varit sjukdomsdrabbade med våra första hundar så vi vet hur tråkigt det är att ha en hund som inte är frisk.

För oss är det inte viktigt att hanen vi använder är en ny superstar utan vi väljer hellre en hane som redan producerat lite så att vi kan se statistik för tidigare avkommor. Vi låter oss heller inte bromsas av landsgränserna utan söker vitt och brett efter hanar.

Förutom detta så har vi goda mentorer, till exempel i Bitte Ahrens vad det gäller greyhound. Vi är noviser inom uppfödning om man jämför med dem som varit igång i 20-30 år.

Är ni engagerade i hundvärlden på fler sätt än genom Kennel Churnwood?

Förutom att arbeta med Agrias uppfödarklubb - Agria Breeders Club – så driver jag företaget Dinhvalp.dk tillsammans med en vän. Dinhvalp sysslar med träning och rådgivning för nya hundägare och valpar. Jag och Jan har också foderföretaget Regal Pet Foods. Dessutom så är vi båda aktiva som redaktörer för vinthundsklubbens och spanielklubbens tidningar i Danmark.

Hur ser era framtidsplaner ut?

Den absolut närmsta planen är att Krista ska börja löpa och att vår första greyhound-kull ska komma till världen. Sen planerar vi att åka till Crufts 2012. I övrigt så har vi en hel del idéer om framtida kombinationer med de är inte huggna i sten och kan fortfarande komma att ändras med tiden.

Läs mer om Kennel Churnwood på: www.churnwood.dk