Många tror att basseten är en soffpotatis i alla lägen men det stämmer inte alls enligt Paula.
– En basset hound styrs helt av motivation och så länge det inte händer något kul trivs den med att göra ingenting. Ute i skog och mark är de dock betydligt rörligare än vad många kan föreställa sig.

Ras med stark packkänsla

Paula beskriver rasen som en bandvagn som tar sig fram överallt.
– Den går inte i 190 men är desto uthålligare eftersom den är avlad för det ändamålet. Basset hounden är en utpräglad packhund och, även om det inte är tillåtet i Sverige, är jakt i pack (flock) deras styrka.

Paula berättar att en ensamlevande basset hound kanske inte visar så mycket jaktintresse men om den släpps i skogen tillsammans med ett par rasfränder kan den plötsligt visa en hel del jaktlust.
– Det beror på att just packkänslan är så stark.

Viltspår efter husbehov

Som eftersök- och spårhund är basseten en ren naturbegåvning. Rasen är systematisk och går fram i ett behagligt promenadtempo.
– Det är som att sätta en dammsugare i spåret, skrattar Paula.

Själv så ägnar sig Paula åt viltspår och jakt efter husbehov (sedan 1997 har hon en komplett jägarexamen). Sambon Bosse Thorlin är dock en aktiv jägare och ibland får en av flockens 13 bassets hänga med som eftersökshund.

Avel är alltid hypotetiskt

När det gäller avelsarbete är nyfikenheten på nya kombinationer och blodslinjer det som driver Paula att fortsätta.
– Avel är alltid hypotetiskt och du kan aldrig veta exakt vad resultatet blir trots att du känner blodslinjerna. Jag brukar föreställa mig att jag lägger samman hanen och tiken avbildade på OH-papper när jag planerar en kombination. Sen återstår det alltid att se om resultatet blev som jag tänkt mig, förklarar Paula.

Det absolut roligaste med att vara uppfödare tycker Paula är njutningen i att se en valp växa upp och bli just som hon tänkt sig.

Paula BIR med Swede Sun’s Adam på Hund 2008.

Krävande ras att föda upp

En baksida med att föda upp just basset hound är att de kräver en hel del jobb de första tre veckorna.
– Då är det tuff passning eftersom de får stora kullar och tiken lätt lägger sig på valparna. Därför sover jag alltid vid valplådan i början, berättar Paula.

Arbetet med att välja rätt valpköpare är inte heller helt lätt eftersom det inte är var mans hund.
– Många tjusas av rasen och har sett den i reklam och liknande men det är en riktigt envis hund som kräver en konsekvent uppfostran.

Eftersom Paula är så noggrann i valet av sina valpköpare händer det sällan att hon får tillbaka en hund.
– Jag brukar förhöra dem grundligt så att jag vet att de verkligen orkar med allt hundhår, ensamhetsträning och den uppfostran som en basset hound behöver, berättar hon.

Tummar aldrig på rörelser

Målet med Paulas avelsarbete har alltid varit att föda upp hundar som är utpräglat rastypiska, exteriört korrekta och mycket rörliga.
– Just rörelser är extremt viktigt för mig. En basset hound ska kunna gå stadigt och länge med så låg energiförbrukning som möjligt. De ska också röra sig med attityd. Personligen tycker jag att domarkåren slarvar med att värdesätta basset houndens rörelser, säger Paula.

På kennel Swede Sun’s bor idag 16 hundar och för att flocken ska fungera är mentalitet också en mycket viktig del i Paulas avelsarbete.
– Jag accepterar inte att en hund är osocial och inte fungerar i vår stora flock, säger Paula.

Kennelns flaggskepp

De två enskilda hundar som betytt mest för Paulas avelsarbete är två kullsyskon som föddes hemma hos henne 1998.
– De heter Konrad och Klara och dominerade bassetvärlden under några år. Klara var till exempel trea på listan ”Årets Hund” 2001.

En annan speciell Swede Sun’s-hane är Adam som dessutom nedärver sina egenskaper enastående bra.
– 90 procent av hans utställda avkommor har belönats med CK på utställning, säger Paula.

Dömer noga utvalda raser

Sedan 1999 är Paula Sunebring auktoriserad extriördomare på alla basset-raser, drever och tax. Hennes målsättning med domarrollen är dock inte att bli ”användbar” utan hon vill enbart döma raser som hon fascineras av. Hittills har hon fått chansen att t ex att döma rasspecialer för basset hound i 15 olika länder.
– Det utvecklar ögat och känslan för rasen att döma i olika länder. Förhoppningsvis bidrar det till att vissa bitar på mina egna hundar förbättras och att jag inte blir hemmablind, säger Paula.

Att kombinera domarrollen med att själv vara aktiv utställare tycker Paula fungerar bra.
– Säkerligen finns det någon som tror att jag vinner enbart för att jag är domare men själv kan jag tvärtom ibland uppleva att mina hundar blir extra granskade av just den anledningen.

Vördnad inför vackra hundar

Trots att kennel Swede Sun’s redan fött upp så mycket bra hundar fortsätter Paula sitt arbete med samma nyfikenhet och passion som alltid.
– Jag tror på att göra saker och ting helhjärtat. Hundar är min passion och jag är medveten om att utställningar, domaruppdrag och avel med tillhörande valpningar styr mitt liv. Jag känner dock alltid vördnad när jag ser en vacker hund och det är anledningen till att jag fortsätter älska det jag gör, avslutar Paula.

Swede Sun’s kennel har:

  • Fött upp över 70 champions
  • Belönats med HP för 250 uppfödargrupper basset hound (och 59 uppfödargrupper tax)
  • Exporterat 81 hundar till 24 olika länder
  • Haft 2 BIR-vinnare på Crufts
  • Fött upp 2004 års SM-vinnare i viltspår
  • Och varit årets basset-uppfödare varje år sedan SBHS (Svenska Basset Hound Sällskapet) startade 1995.