Hur länge har Kennel Cameron funnit?

Vår första kull föddes i april 2003 men kennelnamnet har funnits sedan 1987. Vi fick ta över en väns kennelnamn när hon skulle gå med i sin mors kennel. Vi valde att ta över ett namn istället för att registrera ett eget på grund av att vi skickat in så många förslag till FCI men fått avslag på alla.

Har ni alltid haft kenneln tillsammans?

Ja, vi träffades när Helene och hennes före detta man behövde kennelhjälp. När Helene sedan skiljde sig så bestämde vi oss för att slå våra påsar ihop.

Maria Söderkvist och Helen Hulthén är kennel Cameron.

På vilket sätt fungerar ert samarbete?

Vi är bra på olika saker. Till exempel så är det alltid Helene som utställningsklipper hundarna medan Maria sköter mycket av det administrativa kenneljobbet som hemsidan med mera.

Vi bollar mycket idéer om parningar fram och tillbaka. Även om vi oftast tänker likadant är det bra att ha någon att vrida och vända på saker med. Det är också skönt att kunna diskutera med någon som kanske har andra åsikter men som man vet jobbar för samma sak som en själv.
 
För enkelhetens skull har vi egna tikar och hanar som vi använder oss av. I bland deläger vi en hund men vi har sällan en kull tillsammans. Kombinationer och vilka valpar som ska bli kvar i kenneln bestämmer vi dock alltid tillsammans.

Vi har båda haft turen att få goda "hund-ögon" och förmågan att träna och ta fram det bästa i hundarna vi har. Mycket handlar om att välja rätt valp och se till att den får de bästa förutsättningarna, det vill säga; rätt utfodring, träning, frisyr, handling med mera.

Camerons uppfödargrupp BIS-3 på Stockholm Hundmässa 2011.

Hur många kullar har ni fött upp och hur ofta har ni valpar?

22 kullar har det blivit. Vi vill helst bara ha en, eller max två, kullar vardera om året. Vi parar aldrig en tik om vi inte vill behålla en valp själva eller har ett mycket bra foderhem.

Vi vill att hundarna som vi har hemma ska leva så bra liv som möjligt och det är svårt att jobba och hinna med många hundar. Därför har vi begränsat antalet hundar som vi har hemma. Vi tänker kvalité och inte kvantitet.

Hur tänker ni i planeringen av en kombination?

Att hundarna är sunda och friska är A och O. Vi tittar också på vad generationer bakom själva avelshundarna gett i olika kombinationer. Vi kollar på allt - inklusive hd-statistik och mh-beskrivningar.

Sen är det en hel del känsla inblandat också. Alla kombinationer är välplanerade och vi måste alltid känna för en kull - annars är det kan det lika gärna vara.

Duffy (Duffy Cameron Rock Ferry) och Northon (Northon Cameron Hunnicut) på vårt sommarställe Rossö.

Finns det några egenskaper som ni prioriterar i ert avelsarbete?

Ett bra temperament är ett måste för man kan inte leva med vackra idioter. Förutom det så måste hunden se ut som bilden vi har i huvudet på vad vi tycker är en snygg och sund wheaten. Utan att för den sakens skull bli för extrem. Det allra viktigaste är ett snyggt huvud och en snygg rygglinje med svansen på topp så att den aldrig tappar sin terriermodell. Förutom detta så älskar vi när hundarna rör sig bra.

Var vinsten av Årets Uppfödare 2011 en planerad satsning?

Inte från början men vi började spåna lite efter Malmö-utställningen i mars. Efter de fina placeringarna i Tvååker sa våra vi och våra valpköpare att nu kör vi!

Prisutdelning i Årets Uppfödare.

När under året förstod ni att ni hade chans att vinna?

Efter Ransäter där det gick kanon insåg vi att det kunde finnas en möjlighet att vinna. När vi sedan fick se resultaten från Gottland och Vallentuna som båda hade alla raser samma dag stod det klart att det "bara" var Stockholm kvar. Fy vad det var spännande men kul!!

På den sista utställningen i Stockholm räknade vi ut att det var för få grupper med i finalen för att någon skulle kunna gå om oss. Innan vi gick in i finalringen för att ta emot utmärkelsen gjorde vi allt för att hålla tillbaka tårarna. Det kom fram många och gratulerade oss innan prisutdelningen och vi tackade alla men vi kunde inte titta på varandra för då hade vi brustit ut i gråt. Istället tog vi fram våra tävlingsnerver, samlade oss och gick in i finalringen. När vi kom ut ur ringen så brast vi dock ut i stora glädjetårar.

Hur många hundar har deltagit i era uppfödargrupper under året?

10 stycken hundar totalt.

Planer för framtiden?

I år ska vi ställa ut fler ”klasshundar” eftersom det inte blev så mycket av det under 2011 då vi istället satsade pengarna på att anmäla jämna uppfödargrupper (oftast hade vi tre championtikar och en championhane med).

I år blir det ingen tävlan om titeln Årets Uppfödare då det tar för mycket på nerverna. Men kanske kommer vi igen om något år. Det har varit en härlig gemenskap med våra valpköpare och vänner!