– När vi väljer att ha hundar i flock så tvingar vi dem faktiskt att leva tillsammans. Det får man inte glömma bort. Som uppfödare behöver vi därför se till att skapa förutsättningar för en sund flock, säger Sandra Tellström.

Grundförutsättningar för en harmonisk flock

  • Välj individer till flocken med omsorg
  • Se till att hundarna kan dra sig undan och får vara ostörda
  • Ge hundarna sysselsättning (Att ha långtråkigt är grogrunden för friktion i en grupp)
  • Ge tillräcklig motion (Fysisk tillfredställelse skapar ökat tålamod)
  • Undvik konkurrens om resurser (Att ha gott om ben/leksaker och gott om tid för kel med matte/husse gör hundarna mer avslappnade kring dessa resurser som annars kan skapa rivalitet)
  • Ha tydliga rutiner

Aggression och tydlig rangordning tecken på slitningar

Individerna är för olika, har stor integritet eller stark egen vilja med små möjligheter att kompromissa eller anpassa sig. Det som ofta händer i den typen av situation är att en rangordning utkristalliserar sig, vilket skapar kontroll och förutsägbarhet i gruppen. Rangordning upprätthålls ofta av aggression som kan vara tydlig och uttalad men också subtil och diskret. Det beror helt på individernas personlighetstyper.

En välmående flock å andra sidan behöver ingen tydlig rangordning. Då bildas istället gruppen genom samarbete, delade intressen, trygghet och respekt. Förutsättningar för detta skapas av oss hundägare genom att vi väljer individer till flocken med omsorg. Och att vi medvetet skapar en levnadssituation som motverkar hierarkisk utveckling.

Yta, resurser och sysselsättning en förutsättning

Grunden för en välmående flock är att det finns tillräckligt med plats rent fysiskt. Hundar behöver få ha valmöjligheten att dra sig undan för att vara ifred.

– Det här kan vi som människor lätt relatera till tror jag. För att leva tillsammans med andra behöver man känna att det finns en frivillighet i umgänget. Inte att man tvingas gå på fest vareviga kväll, när man i själva verket vill lyssna på klassisk musik i lugn och ro. Är man olika kan man ha glädje av varandra och till och med uppskatta varandras olikheter – den springande punkten är känslan av att man kan påverka sin situation och vardag. Lösningen kan vara ett stort hus med plats för både klassisk musik i loungen och fest i gillestugan, säger Sandra Tellström.

Alla hundar kan inte bli bästa vänner

Alla hundar kan omöjligt vara själsfränder eller bästa vänner. Hur mysigt vi än tycker det är att se våra hundar sova tätt ihopkrupna i soffan, så är det nödvändigtvis inte det enda sättet för dem att ha en givande och värdefull relation.

– Vissa hundar är arbetskollegor och uppskattar varandras sällskap på jobbet. Men på kvällen vill de dra sig undan och ha sitt eget space för att återhämta sig. Andra hundar är lekkompisar, sådana som går på krogen, tar en öl och skrattar så kindmusklerna är ömma, men de uppskattar inte varandra på jobbet. Där blir deras relation flamsig och malplacerad, säger Sandra Tellström.

Vilken relation våra hundar har till varandra är inget vi kan påverka. Men som uppfödare kan man lära känna och förstå deras relation till varandra, och därigenom skapa förutsättningar för att den ska frodas och må bra. Hur detta ser ut i varje given flock och familj är helt individuellt. Det kan handla om att arbeta tillsammans på dagen men leva i olika hundgårdar, eller att kvällstid få vara i olika rum och för att sen återses till morgondagen.

Det ska inte ses som ett misslyckande att hundarna inte älskar att vara tillsammans dygnet runt. Det är ett hantverk att skapa förutsättningar för varje individ i flocken att vara sitt bästa jag och det är de enda vi är skyldiga våra hundar.

Konflikter relaterat till fortplantning

Fundamentalt handlar alltsammans om fortplantning. Vem som ska få föra sina gener vidare. Möjligheten att få göra så hotas av andra fertila individer av samma kön, därav att det på sätt och vis finns en medfödd programmering att vara distanserad till andra av just samma kön.

– Hanar går såklart inte omkring och tänker ”dig behöver jag göra mig av med, för du kanske tar min chans att få para tiken när hon senare löper” utan det handlar om instinkter där hanen säkrar upp för sin eventuella fortplantning, säger Sandra Tellström.

Med det som bakgrund är det inte så svårt att förstå att individer av samma kön kan vara lite kantiga mot varandra och inte alltid så förtjusta i att leva tillsammans. Det här tenderar att vara tydligast hos hanhundar. Det beror bland annat på att hanar har en betydligt högre testosteronnivå i kroppen som triggar aggressivt beteende och att de därmed lättare blir reaktiva. Det här skapar sammantaget en större fientlighet mellan hanhundar, vilket är helt naturligt. Det är något man behöver ta hänsyn till och arbeta med snarare än emot.

Hur gör man i praktiken för att få en harmonisk hundgrupp?

Val av kön

Även om det kan vara problematiskt kring löptider är det oftast bäst att ha en blandning av tikar och hanhundar i gruppen. Många tror att en flock med bara tikar eller bara hanar blir mer harmonisk, men det är svårt att finna en bra balans i en grupp med enbart ett kön representerat.

Åldersskillnader

Rivaliteten mellan hundarna brukar vara högre om hundar av samma kön också är i samma ålder. Med en åldersskillnad på 4-5 år är individerna oftare tryggare i sina roller. De etablerar med enkelhet då ofta roller som ”den yngre lekfulla” och ”den äldre kloka”. En äldre hund kan då bli till en förebild och någon att luta sig mot istället för någon man känner sig hotad av.  

Antal individer

Blir hundgruppen för stor är det svårt att säkra en harmonisk grupp. Vargar lever oftast i flockar på 5-8 individer som är byggda på familjerelationer och det kan ge en fingervisning kring vilket antal som egentligen är optimalt.

För varje individ man lägger till i en grupp så ökar inte gruppen bara med en individ. Det är många nya relationer som skapas och kommer att påverka befintliga relationer i gruppen. I förlängningen kan det förändra dynamiken och har man otur rubba balansen.

Löptider

Vid löp befinner sig flocken i ett hormonellt inferno vilket gör att gruppen sätts på prov. Tikarna en ökning av hormonen östrogen, vilket likt testosteron har en aggressiv komponent och kan göra tiken mer kantig och lättretlig. Medan hanhundar mer eller mindre alltid känner kan känna sig hotad av andra hanhundar, så är det under tiden kring löp som tikar kan uppleva samma sak.

Detta resulterar ibland i att även bra etablerade relationer går i kras kring löp. Tikar som blir osams tenderar att vara långsinta, så en sammandrabbning vid ett löp kan om man har otur ödelägga en relation för all framtid. Samtidigt så kan en separation av tikarna under löpet innebära en ny självständighet där tikarna efter löpet inte längre vill leva tillsammans. Så enkelt är det inte.

– Under löpperioden får man följa tikarnas relation noga och ser man en växande irritation och fientlighet mellan dem så är det dags att ge dem utrymme från varandra, innan det sker något som inte går att reparera. Att dela på tikarna i förebyggande syfte avråder jag ifrån med hänsyn till att man kan ha skapat ett problem genom en onödig separation. Precis samma sak gäller hanhundar under löp, dela inte om inte nödvändigt men behöver du dela på dem gör det innan något händer, säger Sandra Tellström.

För övrigt under löptider så är extra motion en bra lindring mot stormande hormoner och att hundarna får någon timme egen tid här och där är en god investering i flockdynamiken under en pressad period.

Skribent: Sandra Tellström, uppfödare och hundpsykolog
Kennel White Ukioq
Hundsteg