Prata om foder och motion med valpköpare

Överviktiga hundar kan drabbas av i stort sett samma allvarliga sjukdomar som överviktiga människor – diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar. Orsaken till fetma hos hundar är i de allra flesta fall att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar. Som uppfödare kan du förebygga att dina valpar drabbas genom att prata med dina köpare om foder och vad som är lämplig motion när hunden blir äldre.

-          Oftast handlar övervikten om okunskap och en välvilja hos djurägaren som får motsatt effekt och leder till att hunden blir sjuk med försämrad livskvalitet och i värsta fall förkortad livslängd som följd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Rätt foder och motion

Nyckeln till en sund hund är det vanliga mantrat - lagom mycket mat i kombination med motion. Har man en hund som lätt lägger på sig är det ofta dumt att sticka till den människomat som bullar, kakor och smörgåsar. Ge hellre något gott och nyttigt hundgodis som belöning.

För att hitta ett lämpligt foder kan man som hundägare ta hjälp av en bra foderförsäljare. De flesta foderförpackningarna har dessutom tydliga rekommendationer för hur mycket mat olika hundar behöver. Att gå ner i vikt kan vara en utmaning. Vid svår övervikt bör en veterinär kontrollera hunden innan bantningen inleds.