2010 var verkligen den svarta storpudeln USCH, SECH, SE V-10, NOUCH, WW-09, DKUCH,DK V-09 MBIS, MSBIS Huffish Intensive Care ”Rockys” år.

– Jag och min sambo Peter bestämde oss i början av 2010 för att göra ett försök att placera oss högt på Årets hund-listan och se hur långt vi kunde nå, berättar Lotta.

Även om det inte är första gången som en av Lottas hundar legat högt i topp på Årets Hund sticker hon inte under stol med att det krävs en hel del för att vinna listan.

– Man måste verkligen satsa och vara beredd att åka på många utställningar under året. Jag upplever det som att konkurrensen är särskilt hård i Skandinavien och England. De hundar som vinner mycket här är av riktigt hög klass vilket visar sig i upprepade placeringar på stora utställningar runt om i världen, säger Lotta.

Foto: Maria Modig, momabos.com.

För att bli Årets hund tror hon först och främst att det krävs en mycket bra hund. Men också lite flyt med domare och en smula otur för konkurrenterna.

I början av 2010 tyckte Lotta att matchandet av Rocky i ringarna gick lite sisådär.

– Men på Svensk Vinnarutställning i Avesta vände det när vi fick en BIS-placering. Några veckor senare var vi BIS Surpreme på Jönköping Tripple Show och därefter BIS-1 i Ransäter, berättar Lotta.

Rocky är femte generationen av Lottas egen uppfödning och han har alltid bott hemma hos henne bortsett från en kort period då han var i USA och ställdes för sitt amerikanska championat.

– Rocky är en mycket trevlig och stabil hund att leva med. Han är snäll och stressar aldrig upp sig. Däremot har han förmågan att ge järnet när det behövs.

Om Rockys temperament gör honom till en enkel hund att resa på utställningar med kräver hans päls dock desto mer. Lotta berättar att det tar nästan en hel dag att fixa hans päls inför utställning.

– Först klipps han dagen innan vilket tar runt en timme. På utställningsdagen är det sedan dags för en timmes bad, ca tre timmars föning och ytterligare en timmes klippning. Och detta trots att jag är snabb, tillägger hon.

– Men ska man göra något ska man göra det ordentligt, skrattar Lotta som givetvis har pälsvård som ett stort intresse.
Hennes fascination för pudelns päls i kombination med rasens clowniga och humoristiska sätt var också de egenskaper som gjorde att hon föll totalt för rasen för över 25 år sedan.

Foto: Huffish.

Även om Lotta såklart finner tävlandet väldigt roligt är det hennes uppfödning som är det absolut viktigaste.

– För att lyckas som uppfödare måste man veta var man vill och vara beredd på att lägga både jobb och tid för att nå dit.

Lotta själv fick sitt kennelnamn på dispens 1985 då hon inte fyllt 18 år ännu och 1987 hade hon sin första kull på stamtiken Ch. Arcadian´s Supreme Woman “Annie”. Under åren har hon sett en hel del uppfödare komma och gå inom rasen och hon tycker att många ger upp lite för lätt.

– Jag har till exempel sju pudlar hemma av en anledning. Det gör nämligen att jag kan vara mer krass och ställa högre krav på de hundar jag använder i avel. Har man bara en hund faller ju hela framtiden om man skulle välja att ta den ur avel, förklarar Lotta.

Förutom de egna hundarna har Lotta också ett globalt samarbete med flera andra stora uppfödare.

– Till våren får jag till exempel hem en hane från USA som ska bo hos mig under en period, avslöjar hon.
Under 2011 kommer hon troligtvis att visa upp honom en del i de svenska ringarna och hon har även några egna unga hundar som ska få komma ut lite.

– För Rockys del blir det lugnt i Sverige. Men vi åker till Crufts i mars och hoppas på att kunna göra honom till engelsk champion, avslutar hon.