Genom att tänka till innan kan de flesta av julens faror undanröjas och hundar kan njuta lika mycket av julen som resten av familjen.

De flesta djur drabbas när mat lämnas obevakad. Men det kan också vara barn eller okunniga vuxna som matar djuren. Choklad, nötter, bakverk, fet och salt julskinka kan leda till ett onödigt veterinärbesök för en glupsk hund, medan paketsnören och glitter kan sväljas av en lekfull katt och orsaka livshotande skador på tarmen.

Ta därför för vana att instruera alla gäster att inte mata djuren med matrester och godis och lämna inte mat, halvfulla tallrikar och godis framme, samt plocka undan alla snören efter julklappsutdelningen.

- En förgiftad hund får olika symtom beroende på vad de ätit får påverkat allmäntillstånd, kräks och kan få diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Kontakta din veterinär omgående om ditt djur inte mår bra, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Choklad

Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket. En hund på 10 kg kan äta upp till 40 g mörk choklad eller ca 100 g ljus choklad utan att det medför allvarliga konsekvenser.

Fet och salt mat

Mat som skinka, lax, sill och Janssons frestelse ska du undvika. Fet mat kan ge en orolig mage med diarré, och salt mat i hög dos kan vara skadligt. En jäsande deg innehåller alkohol, vilket ger berusning och leverpåverkan. Om ett djur äter ojäst deg kan alkohol och gas utvecklas i magsäcken. Följderna kan bli magknip och lätt berusning.

Nötter och russin/vindruvor

Glöggtillbehören må se oskyldiga ut, men russin innehåller ämnen som kan förgifta både hundar och katter, och nötter kan fastna i tarmen med stora problem som följd.

Etylenglykol

När graderna faller ute fyller vi glatt i glykol i våra bilar. Men se till att inte spilla! De söta dropparna är smaskens för en hund eller katt, men livsfarliga även i små mängder.