Det har varit en hård strid in i det sista men till slut stod det klart att Årets Utställningshund 2012 är storpudeln Aleph American Idol som till vardags kallas Simon. Lotta Sandell, Huffish Kennel, är den som visat Simon till hans framgångar och sedan en tid tillbaka deläger hon också honom med Elizabeth  Brown och Paula Morgan i USA.

Hela framgångssagan började när Lotta såg Simon på den största pudelspecialen i USA när han endast var ett år gammal.

– Han vann sin klass den dagen och blev Reserv Winners Dog, till den som senare blev Eukanuba National Winner och Eukanuba World Challenge Winner, Ch. Jaset Satisfaction, därefter försvann Simon, berättar Lotta.

Lotta åkte hem till Sverige men kunde inte glömma den unga hunden i USA.

– När man hållit på så länge som jag gjort är det sällan man blir riktigt tagen av en hund men det blev jag verkligen av Simon, säger hon.

– Som uppfödare är jag ständigt på jakt efter bra avelsmaterial så när ett år gått utan att jag kunnat sluta tänka på Simon mailade jag hans uppfödare i USA för att fråga vad som blivit av honom.

Hon fick veta att han fanns nedklippt hemma hos uppfödaren som inte planerade att ställa ut honom något mer. Lotta fick lov att låna Simon till sin avel men eftersom hon föredrar att lära känna hundarna hon använder i sitt avelsarbete tog hon hem honom till Sverige.

– I april 2011 kom Simon till mig och samma år på Stora Stockholm vann han gruppen för första gången. Efter det har det bara rullat på och han har vunnit flertalet BIS i Sverige, varit utplockad i gruppen på Crufts samt vunnit gruppen på WDS 2012.

I våras var Lotta även tillbaka på den stora pudelspecialen i USA där hon såg Simon för första gången.

– Bland alla proffshandlers och vinstrika hundar visade jag honom själv hela vägen till Bästa Hane vilket var helt fantastiskt, berättar Lotta.

De exteriöra egenskaper som Lotta uppskattar mest hos Simon är hans fina resning och fantastiska rörelser tillsammans med ett unikt pudeltemperament.

– Simon är en naturligt fin hund som ser likadan ut när han springer hemma på tomten som i utställningsringen. Många tror att jag tränat honom att stå som han gör men faktum är att han aldrig sätter en fot fel.

Simons temperament är också något utöver det vanliga. När många av Lottas andra hundar kan stressa upp sig och hoppa och studsa när det blir mycket nerver beter sig Simon alltid värdigt och lugnt.

– Dessutom känner jag mig som en älva när jag springer med honom för han svävar liksom fram, skrattar hon.

Trots alla vinster är Simon relativt sparsamt utställd.

– Det beror faktiskt på att vi gillar honom så otroligt mycket och att det är så mycket känslor inblandad varje gång jag väljer att visa upp honom.

Efter 2012 års framgångar kommer Simon  inte ställas ut mer  i Europa.

– Han har vunnit allt stort och viktigt som går att vinna och har liksom inget mer att bevisa. Dessutom vet allt pudelfolk vem han är nu.

Lotta har dock några avkommor från tre olika kombinationer efter honom hemma som hon hoppas mycket på.

Dessutom bor ju numera lakelandterriern Nanhalls Chiyo Hikel Terry Dale hemma hos Lotta som startat sin utställningskarriär i Sverige med att vinna BIS-2 på Stora Stockholm och BIS-2 och BIS-1 på MyDOG.

– Jag har alltid varit intresserad av högbenta terriers så vi får se vad det blir av detta, avslutar Lotta med glimten i ögat.

Prispallen Årets Hund 2012.