Hundar är rädda  för smällare och höga ljud av två anledningar. Den ena anledningen är att rädslan och oron har nedärvts via avel. Den andra anledningen är att hunden tidigare har varit med om något otäckt i samband med höga och skrämmande ljud. I vissa fall kan man träna bort denna oro och rädsla.

– Om hunden har varit med om något otäckt, och därför blivit rädd, så är chansen större att man lyckas med träningen än om rädslan är genetiskt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Enkla övningar mot ljudrädsla

En ung hund som inte har visat någon rädsla kan få en bra förberedelse genom att träna med olika typer av ljud. Genom att presentera olika ljud i samband med positiva händelser förbättras hundens möjligheter att tåla ljudet utan att bli rädd. 

- Varje gång hunden ska få sin mat kan man till exempel försiktigt börja med att bullra med kastrullerna i köket. Fortsatt sedan att prova dig fram med olika typer av ljud i samband med en positiv händelse, säger Patrik Olsson.

När det gäller hundar som redan är rädda gäller egentligen exakt samma sak, men att man tar det mycket mer försiktigt från början av träningen och är mycket uppmärksam på hunden så att träningen ger ett positivt resultat.

Var vaksam så du inte förvärrar rädslan

Som i all bedömning av olika träningstekniker så måste man se från gång till gång att träningen går åt rätt håll. Och när man försöker träna bort just rädsla är detta extra viktigt. Till exempel: Du ska ge hunden mat. Du knackar ihop två kastruller kort innan du ställer ner maten. Hunden reagerar men tar sin mat efter en liten stund. Dagen efter vägrar hunden att gå in i köket. Då går träningen åt fel håll och man bör avbryta denna träning omedelbart.

Tänk på vid ljudträning:

  • Presentera olika ljud successivt
  • Låt det ta tid att vänja hunden vid höga ljud
  • Rusta dig själv med tålamod och uthållighet
  • Slamra, var högljudd i samband med något som hunden tycker om
  • Belöna hunden när det går framåt
  • Avbryt träningen och börja om försiktigt om hunden visar rädsla