Som erfaren uppfödare eller hundägare är det lättare att ha is i magen när en valp kräks eller har diarré. Med tiden har man lärt sig att fasta och skonkost kan hjälpa valpen på bättringsvägen. Dessutom gör erfarenhet det lättare att avgöra vilka symtom som är allvarligare och därmed kräver veterinärvård.

– En nybliven valpägare blir fortare orolig eftersom den inte vet att det tar lite tid att få ordning på en orolig mage och att för mycket godsaker inte är bra för en känslig valpmage, säger Patrik.

Agrias statistik visar att var tionde valp får ersättning från sin försäkring på grund av kräkningar eller diarré under det första levnadsåret. Utöver dessa tio procent är det säkerligen många fler oroliga valpköpare som åker till veterinären men där kostnaden för besöket inte uppgår till självrisk.

– Kanske har veterinären då enbart kommit med goda råd om skonkost, vätskeersättning och liknande vilket du som uppfödare också kan bistå dina valpköpare med.

Eftersom idén med försäkring går ut på att alla är med och delar på varandras kostnader innebär ökade djursjukvårdskostnader höjda premier för samtliga.

– Från Agrias sida vill vi därför uppmana alla erfarna uppfödare där ute att dela med er av kunskap till era valpköpare. Era insatser är guld värda både för oroliga valpköpare och mot höjda försäkringspremier, avslutar Patrik.

Agria Breeders Club har tagit fram ett informationsblad om ”Valpmagar”. Som medlem i Agria Breeders Club kan du beställa dessa av ditt försäkringsombud.