Ibland får hunden det sista på glassen, men tänk på att pinnen är så liten att den kan hamna fel om hunden blir för ivrig. Fastnar delar av den i svalget är den svår att få bort och den kan orsaka bölder och sår under lång tid. Om hunden sväljer pinnen kan de spetsiga flisorna perforera både magsäcken och tarmen.

Rester från picknick kan bli dödsfällor för hunden. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken.  

Se också upp med engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött, men som kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det. Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund, eftersom de sätter sig som proppar i tarmen. Enda sättet att rädda en hund som svalt en bit majskolv är att operera den.  

Värmeslag – ett livsfarligt tillstånd

Ha alltid med friskt vatten till hunden när du åker bil och lämna aldrig hunden i bilen. Att lämna ett fönster öppet är långt ifrån tillräckligt. Värmeslag kan leda till döden. Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till 85 grader. 
Om bilen saknar luftkonditionering bör du undvika långa bilresor när det är som varmast.

Eksem och bett från orm och insekter

Sår och insektsbett kan utvecklas till fukteksem, speciellt om de kliar och hunden slickar ofta. Men även hundar som badar ofta kan få fukteksem. Gå igenom hunden dagligen, ta bort fästingar och håll hudförändringar under uppsikt. 
Getingar, bin och humlor kan locka hunden till jakt. Ett eller två stick är oftast ingen fara men får djuret fler eller blir stucken i munnen bör man uppsöka veterinär.

Huggormsbett är vanligt från vår till höst med störst risk under april-maj då ormen ofta ligger och solar för att få upp sin kroppstemperatur. Om hunden blir biten är det viktigt att hålla det i stillhet, annars sprids giftet fortare i kroppen. Åk snarast till veterinären även om djuret inte är direkt påverkat. Giftet kan påverka bland annat hjärta, lever och njurar. 

Båtutflykter och bad

De flesta hundar kan simma – men inte hur länge som helst. Och hur många hundar kan klättra upp för en badstege? Alltför få tänker på hur de ska få upp sin hund om den trillar i från båten. Det finns också en risk att hunden får panik eller skadas på vägen ner i vattnet. Flytvästar för hundar har ett handtag på ryggen som gör det enklare att lyfta upp hunden igen.

Det händer att hundar får fiskekroken i munnen eller kinden. Ofta är det svårt att få loss den på ett bra sätt. Det bästa sättet är att trycka kroken genom huden och klippa av den när den gått igenom. Inte sällan behöver djuret få lugnande medel eller sövas för att veterinären ska kunna ta bort kroken.

Hundar som blivit kalla när de badat eller vistats ute mycket i regnet kan drabbas av en slags förlamning i svansen som kallas vattensvans. Sjukdomen är smärtsam, men går ofta över inom någon vecka.