Kennel Velvet Dandy’s startades av Veronica Lange och hennes mamma för 15 år sedan. Uppfödningen började med schnauzer av färgen peppar och salt men omfattar idag även svart schnauzer och affenpinscher. Numera är också Maria Borg en del av Velvet Dandy’s.

– Jag kände Veronicas bror så när jag skulle skaffa min första svarta mellanschnauzer hörde jag av mig till henne för att få tips på en bra uppfödare och på den vägen är det, berättar Maria.

På den tiden födde Velvet Dandy’s endast upp peppar- och saltfärgade schnauzrar men tack vare Marias inträde i kenneln och bådas envishet satsar de numera även på att föda upp bra svarta schnauzrar.

Glada efter förstaplatsen i Årets Utställningshund 2013.

Affen – en clowning kompis

Affenpinscher är den ras som är nyast för dem båda men de framhåller ändå att rasen är den absolut bästa sällskapshund man kan tänka sig.

– Det är en liten, charmig, tuff gårdshund som roar sin ägare med sitt clowninga sätt. Affen är också en mycket snabb och lättlärd ras så förutom att vara en fantastsikt rolig kompis lämpar den sig ypperligt som till exempel agilityhund, berättar Maria.

– En av våra uppfödningar, Velvet Dandy’s MakkaPakka, är en superduktig agilityhund. Den som är intresserad kan söka på hans namn på Youtube och där hitta många filmer från när han tävlar agility, tipsar Veronica stolt.

Båda poängterar dock att man som ägare måste vara duktig på att motivera sin hund för att lyckas bra med sin affenpinscher.

– Jag brukar säga att det inte går att uppfostra en affen utan du måste bli bästa vän med den, säger Maria.

Attityd i kombination med rätt anatomi

Med ovanstående i åtanke tycker Maria och Veronica ändå det är fantastiskt att lilla Dart, eller C.I.B. SEUCH DKUCH NOUCH FIUCH NOV-11 NOV-12 DKV-12 FIV-12 Jugent Jahre Sieger 2011 Europa Jugent Sieger 2011HelsinkiV-11 HelsinkiV-12 NORDV-13 FIV-13 Velvet Dandy’s Dartanjang som han heter i stamtavlan, gått så långt i utställningsringarna som han gjort. De berättar att allt ska ske på Darts villkor och att han är mycket egensinnig.

– Samtidigt är det nog just hans attityd i kombination med att han är så välbyggd som gjort det. Han vet liksom att han är bäst. Av den anledningen går det inte heller att bara ta honom direkt från buren till utställningsringen utan du måste först gulla lite med honom, skrattar Maria.

– Kanske är det vi som gjort honom så eller så var han sån från början, lägger Veronica till med ett skratt.

Puss!

Team Velvet Dandy’s

Något som är säkert är i varje fall att det krävts ett helt team för att få Dart och Kennel Velvet Dandy’s så framgångsrika som de är idag.

 – Velvet Dandy’s består av ett stort team. Vi har jätteduktiga fodervärdar som hjälper till att miljö- och socialträna våra hundar och på utställning är vi alltid många som hjälps åt att se till att hundarna har det bra. Hundarna ska rastas, ges vatten och hållas på gott humör. Varje vecka har vi också en liten trimsession med fika och umgänge i vår trimstuga, berättar Veronica.

Lever aktivt hundliv

Både Veronica och Maria klickertränar och friställer alla sina hundar så därför blir det lite av ett träningspass för hundarna när de är inne i ringen och presterar. Samtliga Marias fyra egna hundar och Veronicas nio motioneras lika mycket och schnauzrar och affenpinschrar lever samma sorts liv. Att hundarna verkligen får leva ett hundliv med långa promenader och mycket utevistelse är något som är jätteviktigt för bägge. Även när de reser på utställning ser de till att hundarna får rejäla promenader på kvällarna.

– Vi skaffade båda hund av samma anledning en gång i tiden – för att vi gillade att vara aktiva med dem utomhus – och det hundlivet vill vi fortstätta ha, förklarar Maria.

Nyckeln till framgång

Kennel Velvet Dandy’s föder idag upp cirka en kull per ras om året. För Veronica och Maria är mentalitet och en sund anatomi det absolut viktigaste. De försöker att metalbeskriver alla sina uppfödda hundar och i dagsläget är runt 70 hundar från kenneln mh:ade.

– När vi började med affenpinscher importerade vi en tik från England som var från helt nya linjer än de som då fanns i Sverige. Därefter tog vi också in en hane från Holland.

Sverige följer den tyska rasstandarden som endast tillåter färgen svart men Maria och Veronica har till exempel exporterat riktigt bra röda hundar till USA.

– En del av hemligheten bakom Darts framgångar är att han härstammar från amerikanska linjer där alla färger är tillåtna, tror Veronica.

Dart är den enda affenpinscher som vunnit tävlingen Årets Utställningshund i Sverige men redan 2012 var han med bland topp tio på listan. Även Darts pappa – Multichampion Multivinnare Pizzirino V. Tani Kazari – har legat i topp tio på listan två gånger. Dart är nu fyra år och i sin bästa ålder men redan som niomånaders junior vann han sin första grupp.

– Vi visste från början att Dart var en stjärna och har aldrig tvivlat på det. Vi såg det redan på hans sjuveckors bilder när han stod som ett bord utan hjälp, berättar Veronica.

Darts närmaste framtid

Då Dart härstammar från Velvet Dandy’s egna tiklinje har de inte kunnat använda honom i avel själva ännu.

– Vi har några inköpta tikar som står på tillväxt i väntan på att bli hälsotestade, meriterade och mh-beskrivna.

Däremot har de lånat ut honom till två sunda tikar som fått valpar, som trots att de fortfarande är unga, ser mycket lovande ut.

Förhoppningen är dock givetvis att kunna använda honom i den egna aveln framöver. Fram till dess är planen att han ska ställas i Sverige fram till världsutställningen i Finland och sen får de se.

– Vår passion för våra raser gör att vi visar våra hundar för alla domare eftersom vi i vår avel arbetar enligt rastyp och standard. Vi är noga med våra rasers ursprungsfunktion och att se till att bibehålla alla detaljer som gör den möjlig. Dessutom ställer vi mycket eftersom både vi och hundarna har så roligt, avslutar de två lyckliga uppfödarna på Velvet Dandy’s.