Alla katter behöver både mental och fysisk stimulans för att må bra. Verkar dina katter uttråkade eller rastlösa? Då kan det vara en god idé att hitta på något för att aktivera dem.

En katt som inte trivs kan visa det på olika sätt som att kissa och bajsa på fel ställe eller slicka sig överdrivet på samma ställe. Om symptomen låter bekanta är det hög tid att göra något för att din vän ska må bättre.

1. Låt katten leta efter sin mat

Ett enkelt sätt att aktivera katten är att sprida ut torrfodret på olika ställen i hemmet istället för att lägga det i matskålen som vanligt. Göm istället några foderkulor i klösträdet, några på fönsterbrädan och ytterligare några under ett bord. Då har din katt att göra en lång stund.

2. Lek med din katt

I välsorterade djuraffärer finns allt från vippor som är roliga för katten att jaga till skramlande bollar och prassliga små gosedjur att brottas med. Men lek med din katt under uppsikt och glöm inte att plocka undan sådant som kan vara farligt när leken är över. Paketsnören och garn som fastnar i mag-tarmkanalen är vanliga orsaker till veterinärbesök.

3. Gör nya krypin att utforska

Har du köpt något nytt till hemmet? En stor kartong kan roa en katt länge och detsamma gäller en stor pappkasse med avklippta handtag. Eller varför inte bygga en koja för katten att utforska genom att lägga en filt över ett bord eller en stol. Nya föremål och nya krypin att utforska stimulerar kattens nyfikenhet.

4. Lär din katt roliga trick 

Varför inte lära din katt att vinka, sitta och ligga på kommando? Katter kan också lära sig att hoppa, krypa och gå slalom. Klickerträning är enkelt att träna inomhus och bygger er relation. Här kan du läsa mer om klickerträning och här kan du läsa mer om kattagility.

5. Gå ut och gå med katten i sele

Du kan också träna din katt att gå i sele och koppel. Börja då inomhus tills det att katten är van. Sedan kan du ta med katten ut och låta den känna gräs under tassarna.

Grunden för att katten ska må bra

Grunden för att din innekatt ska trivas är att den har en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på. Katter gillar att ligga högt uppe, gärna på en hylla. Den behöver också få sina grundläggande behov tillfredsställda som tillgång till mat, dryck och låda. Katter är inte ett flockdjur, men är ändå sociala varelser. Se därför till att vika tid för att vara tillsammans med din katt, särskilt om den är ensam stora delar av dagen.