Unga utekatter får känna på friheten för första gången och innekatter får komma ut på balkongen. Sommaren är både härlig och farlig för våra fyrfota vänner. Statistik visar att antalet traumatiska skador ökar med 33% i juni, juli och augusti jämfört med resten av året. Det gör sommaren till årets i särklass farligaste tid sett till antalet traumatiska skador.

Många skador kan förebyggas

Tänk på att stänga balkongdörr och fönster när du inte är i närheten och näta gärna in din balkong. Katter kommer ofta ner på alla fyra tassar när de faller från en hög höjd, men de kommer inte ner oskadda. Kom också ihåg att ID-märka din katt så att han eller hon kan identifieras vid eventuell rymning,

Vanliga skador sommartid

  • Bitskador och bölder
    Under sommaren förekommer det att katter stöter på varandra utomhus och råkar i konflikt. Även små bitskador kan resultera i bölder som normalt behöver behandlas av veterinär.
  • Orm/insektsbett
    Enstaka geting- och bistick ger nästan aldrig några allvarliga reaktioner, även om en del katter kan klaga högljutt. Det brukar ge sig utan åtgärd. Ormbett däremot ska man se upp med. Om du misstänker att din katt blivit ormbiten ska du hålla katten i stillhet och uppsöka veterinär snarast. 
  • Påkörd av bil/tåg
    Ta katten till en veterinär så snart som möjligt. Var försiktig när du lyfter katten och linda gärna en filt eller handduk om den, så att den inte försöker fly.
  • Fall från hög höjd 
    Öppna fönster, balkongdörrar och höga träd kan vara frestande för katten. Fallolyckor är vanliga på sommaren och ger ofta frakturer i ben och bäcken, men också i käken samt att gomtaket spricker.