-          Det roligaste med att vara uppfödare är att få chansen att forma dessa underbara varelser under deras första månader. Jag gör mitt yttersta för att kattungarna ska få en bra start i livet och det är fantastiskt att se hur mycket glädje de sedan ger sina nya familjer, säger Ewa Jakobsson.

Såg en Maine Coon på utställning

Från första början så var det Ewas sambo som var drivande. De hade alltid haft hästar och hundar men plötsligt ville sambon ha en katt.  På den tiden jobbade Ewa i djurbutik och blev som av en händelse erbjuden en Birma av en kund – som hon tackade ja till. Det i kombination med en chef som ställde ut sina katter gjorde att intresset för katter växte.

Det var på en kattutställning som Ewa gick syn på en Maine Coon och blev kär. Det dröjde inte länge innan två Maine Coons flyttade in i hemmet. År 1999 kom sedan den första kullen.

-          När jag fick syn på en Maine Coon på utställningen blev jag kär… En stor katt! Det passade mig som alltid haft stora hästar o hundar.

Flera utmaningar som uppfödare

Att föda upp katter är ett ansvar som Ewa tar på allvar. Hon är noga med att HCM-scanna, HD-röntga och göra full DNA-analys på alla sina avelsdjur.

-          Mina största utmaningar som uppfödare är att sänka inavelsgraden på rasen och behålla storleken, samtidigt som jag ska hålla rasen frisk och följa rasstandarden.

Medlem i Agria Breeders Club

Nyligen gick Ewa Jakobsson med i Agria Breeders Club. Anledningen? Alla förmåner man får som uppfödare. Du som är intresserad kan läsa mer om förmånerna här.