Ställ in små lådor i hagen

När kattungarna är ungefär fyra veckor gamla är de redo att börja smaka på fast föda. Då ökar mängden avföring som produceras och kattmamman kan inte längre ta hand om detta på egen hand. Då är det dags att ställa in två eller tre små lådor till kattungarna. Det finns extra små kattlådor att köpa i zoobutiker och i vissa större matvaruaffärer, de är mindre och har lägre kant vilket brukar passa kattungar bra. Genom att ställa in lådor i hagen tidigt kan kattungarna utforska lådorna i lugn och ro samt bekanta sig med sanden.

Välj en kattsand som inte klumpar

Kattungar smakar gärna på nya saker efter att de börjat äta fast föda, så det är väldigt viktigt att välja en kattsand som inte klumpar. Tittar du noga på påsen så framgår oftast detta. Är du osäker? Fråga då personelan i affären eller testa sanden med lite vatten innan du använder den inne hos katterna.

Exempel på icke klumpande material till kattlådan är papperspellets, träpellets och såklart vanlig icke-klumpbildande kattsand. Vissa uppfödare använder havregryn, som också har samma effekt.

Hjälp kattungarna hitta lådorna

När kattungarna närmar sig fem veckor i ålder kommer nästan alla att börja sätta sig ned i hörnen eller bäddarna i hagen och vilja kissa. Då kan man, om man är lite på tårna, försiktigt plocka upp kattungen som gjort sig redo att kissa och placera kattungen i en kattlåda så den kissar i sanden istället. Det är inte säkert att kattungen kommer gräva över de första gångerna men det dröjer inte länge innan insikten kommer igång.

Upprepa vid varje tillfälle du ser att en kattunge är på väg att sätta sig i ett hörn. Det kan vara värt att hålla till omkring hagen så mycket man kan under denna period så att antalet olyckor minimeras och kattungarna lär sig snabbare.

Viktigt att begränsa utrymmet

En av de viktigaste punkterna i toaletträningen är att begränsa utrymmet som kattungarna har att röra sig på under de fem till tio dagar det kan ta innan de lär sig hitta till lådorna när de är nödiga. En kattunge som är nödig behöver en låda väldigt snabbt för att minska antalet olyckor, och har de för stor hage så kan närmsta låda vara för långt bort.

Var i hagen man placerar lådorna är en smaksak och beror lite på vad som mer finns i utrymmet. Ställ exempelvis inte en kattlåda under en platå på en klösmöbel så att kattungarna trillar ner i den. Utmed kanter är att föredra och hörn, då det ofta är dit de drar sig för att uträtta behoven.