Undvik att leka med händerna

När kattungarna är runt fyra veckor gamla börjar de att leka med sina syskon. Man brukar kunna se att de börjar greppa med sina tassar när de ligger på rygg eller sidan. Då är det dags att försiktigt introducera leksaker.

För att undvika att kattungarna i vuxen ålder ser händer som leksaker kan det vid den här tiden vara klokt att i den mån den går undvika att leka med händer och fingrar.  Samma sak gäller fötter och tår när du sitter ner i hagen och de börjar klättra.

Vänj kattungarna vid mänsklig beröring

Från det att kattungarna börjar går lite mer stadigt kan vänja dem vid att uppskatta mänsklig beröring genom att klappa kattungarna från huvud till svanstipp med lite kraft i rörelsen.Att ta i lite mer och klia över ryggen medan du klappar kattungen skapar en trygghet - kanske eftersom det liknar mammans behandling.

Om du är alldeles för försiktig vid beröringen av en kattunge så kan det tolkas som osäkerhet och rädsla, vilket kattungen kan ta efter och till exempel börja böja på ryggen för att undvika den osäkra beröringen.

Massera tassarna och klipp klorna

Tassarna är ett av de ställen på katten som kan vara mycket känsligt för beröring, vilket medför extra stress för katten när man behöver klippa klor. Som uppfödare kan du lägga en grund för att detta ska fungera i det nya hemmet genom att träna när kattungarna är små.

Välj ett tillfälle när kattungen är bekväm och ligger på rygg i ditt knä eller kanske sover i din famn. Då kan du träna genom att försiktigt massera tassarna litegrann. När kattungarna är 10-12 veckor kan du klippa deras klor ett par gånger innan de flyttar för att vänja dem också vid det. 

Kattungar har svårt att vara stilla oavsett om de tycker behandlingen är bekväm eller inte, så dela upp klippningen och ta en tass åt gången. Ge gärna godis efter varje klippt klo för att få kattungarna att förknippa kloklippningen med någonting positivt.

Vänj kattungarna vid vardagliga ljud

Det är lätt hänt att man blir lite feg för att väsnas och hålla igång hemmet så som det vanligtvis låter och rör sig, när man har små kattungar. Men det är precis det man ska utsätta dem för så att de vänjer sig vid vardagliga ljud och förstår att det inte är farligt.

Exempel på miljöträning:

 • Dammsuga
  Var inte rädd för att dammsuga när det behövs
 • Ta hem besök
  Vänta tills kattungarna är ca 7-8 veckor och fått första vaccinationen men ta sedan gärna hem besök och låt besökarna få leka med kattungarna
 • Introducera snälla husdjur
  Om du har fler husdjur hemma som exempelvis hund så introducera hunden för kattungarna omkring samma ålder de tar emot besökare
 • Introducera klöspelare eller klösmöbler
  Låt kattungarna få klöspelare eller klösmöbler att klättra i, detta kommer minska riskerna i framtiden att katten klöser på möbler istället. Ha hellre för många klöspelare än för få.