Hur lever din kattflock idag?

Oavsett om du bara har en katt sedan tidigare eller fler, så är det viktigt att reflektera över hur dina katter lever tillsammans idag. Har du en grupp katter som har massvis med energi och leker tillsammans? Eller håller de alla sig på varsitt håll men verkar ändå trivas i samma hem?

När du ska välja en ny katt till flocken så är det bra att välja en katt som skulle passa in i den befintliga flocken. En katt som är lugn och kanske lite rädd för höga ljud bör inte sättas ihop med ett gäng galna katter. Om du köper den nya katten hos ansvarsfulla uppfödare så kan du alltid ta hjälp av dem för att hitta den rätta katten till er.

Så introducerar du katterna

Gå inte för fort fram när du fått hem den nya katten och ha i åtanke att en snabb introduktion kan skapa problem. Om uppfödaren som du köper katten av låter dig hämta katten i början av helgen är det bra, då kan du vara hemma med katterna under några dagar.

När du kommer hem med katten så bör den få tid att lukta in sig i sitt nya hem ensam, utan att de äldre katterna stör eller skrämmer den. Stäng bort fyrbenta familjemedlemmar i ett rum så länge och följ med den nya katten medan den luktar sig fram i ett helt nytt revir.

Känn efter själv när du känner dig redo att låta alla katter träffa varandra. Då kan du börja genom att släppa ut katterna och hålla dig nära intill så att du kan avbryta om något skulle hända.

Är du osäker på hur katterna kommer bete sig när de får träffa varandra? Då kan du börja med att låta dem bekanta sig med varandra på håll. Det kan du göra genom att sätta ett galler i en dörröppning och låta katterna vara på olika sidor. Då får de gott om tid att spana och lukta på varandra.

Vilka problem kan uppstå?

Alla katter är individer med sina egna personligheter och det är omöjligt att sia om hur en introduktion av nya katter kommer att gå. Problem kan uppstå.

  • Den nya katten vill inte komma ur buren

    Öppna burens tak om det går och ta ur katten ur buren, det är bättre att den får komma ut och börja gå runt istället för att trycka i buren som kan skapa mer rädsla.Om det är en otroligt rädd katt som inte vill annat än att vara i buren så kan det vara bättre att ta in katten i sovrummet och stänga dörren och sedan tillbringa resten av dagen där inne med katten och prata mjukt med den tills den kommer fram själv.
  • De äldre katterna ger sig på den nya katten

    Har du introducerat katterna långsamt slipper du förhoppningsvis detta. Men om olyckan är framme så är det bäst att separera katterna i en eller två dagar för att låta situationen lugna ner sig. Använd handdukar eller klädesplagg som gnuggas emot katterna och växla så att de får lukta på varandra utan att mötas. Prova sedan en långsam introduktion igen

  • Nån av katterna gömmer sig och kommer inte fram

    Det är vanligt att detta händer och det kan hända med både den nya katten eller de som redan bor i hemmet. Låt denna katt få vara ifred och tvinga inte fram ett möte. Locka då och då med godis eller leksaker och se till att den gömda katten har mat, vatten och toalett tillhands. Det kan dröja ett tag men snart tittar kattens nyfikenhet fram och katten likaså.