Många katter blir oroliga av fyrverkerier

Reagerar din katt på smällarna från fyrverkerierna? Det bästa du kan göra för att lugna din katt är att erbjuda ditt sällskap och försöka bete dig precis som vanligt. För att maskera ljuden av fyrverkerierna kan du dra för gardinerna och sätta på lugn musik inomhus. Har du en utekatt är det klokt att hålla katten inomhus på själva nyårsafton, så att den inte blir skrämd och springer iväg. När katten får panik av smällarna finns risk att den flyr långt och sedan får svårt att hitta hem igen.

Glitter, fest och nyårspynt

Var vaksam på vad du använder när du gör nyårsfint hemma om du ska ha middag eller nyårsfest. Snören och glitter kan se lockande ut i kattens ögon, men kan vara livsfarligt. Enligt Agrias statistik hamnar flera hundra katter varje år på operationsbordet för att plocka bort främmande föremål ur mage och tarm.

– En katt som tuggar i sig presentsnöre och glitter kan få allvarliga och livshotande skador i tarmen. Lek gärna med katten, men plocka undan när leken är klar, säger Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring.

Ordna en lugn och trygg plats

Om du har en blyg utekatt och får middagsgäster på nyårsafton kan det vara bra att ägna din fyrfota familjemedlem lite extra omtanke. Bäst är om du kan ordna en lugn plats inomhus där katten kan få vara ifred under kvällen. Vill din katt absolut inte komma in under timmarna ni har gäster kan du ordna en lugn, torr och skyddad plats utomhus.