Gör iordning en bolåda

När det är 2-3 veckor kvar tills kattungarna beräknas komma är det dags göra iordning en bolåda som kattmamman kan boa in sig i den sista tiden. De flesta honor föredrar en undanskymd och gärna inbyggd plats. Viktigt är att utrymmet ska vara så pass stort att honan får plats att ligga helt utsträckt. En tvättbar låda i trä eller en större transportbur i plast brukar fungera bra. Om det är så att ni av någon anledning behöver besöka veterinären när kattungarna är små är det en fördel med en bolåda som är flyttbar. I rummet du placerar bolådan bör det inte vara för svalt – i bolådan bör det vara cirka 30-33 grader det första dygnet. Därefter räcker det med 26-30 grader några dagar och när ungarna blivit större 22-23 grader.

Packa en väska med nödvändigheter inför förlossningen

När förlossningen väl sätter igång är det skönt att veta att du har allt du behöver på en och samma plats. Packa därför i god tid en väska med saker du kan komma att behöva när kattmamman sätter igång.

I förlossningsväska är det bra att ha följande saker:

  • Våg som kan väga gram
  • En mindre bunke att väga kattungarna i
  • Små rena handdukar att torka av kattungarna med
  • Steriltvättad sax (i nödfall om navelsträngen måste klippas)
  • Ett anteckningsblock och penna för att anteckna tid för födsel, vikt och kön
  • Klocka för att se tiderna kattungarna föds
  • Soppåse
  • Lista med viktiga telefonnummer (veterinär, vän som kan hjälpa till osv.)
  • Slemsug (i nödfall för att suga upp slem i hals/näsa på kattungarna)

Märk kattungarna så att du ser skillnad på dem

Är kattungarna lika varandra kan det vara bra att märka kattungarna så att du tydligt ser vem som är vem. För detta ändamål finns speciella små kardborreband i olika färger som man sätter runt kattungarnas halsar. Det går även bra att använda giftfritt nagellack på ungarnas svanstippar. Anteckna sedan vilka färg som tilldelats vilken kattunge.

Ta ledigt inför förlossningen 

Det är inte helt ovanligt att kattmamman vill ha sällskap av sin människa när det är dags. Då är det viktigt att du kan finnas där för att “hålla tass”. Det kan innebära att du behöver planera din dag så att du är vid hennes sida hela tiden, så se till att prata med eventuella arbetsgivare så du har möjlighet att vara hemma med din katt.