-      Det svåraste med att fotografera katter är att de har en stark egen vilja. Men med min erfarenhet får jag ofta katterna att göra som jag vill när det gäller – även okända katter, säger Josephine Norman.

Kattfotografens bästa fototips

1. Gör spännande och ovanliga ljud

För att få en katt att titta in i kameralinsen så kan du göra ljud som är lite ovanliga för katten att höra. Ett kort visslande eller skrapande emot kameran funkar om man inte har tillgång till leksaker. Annars är en prasselboll nästan det bästa man kan använda enligt min erfarenhet. 

2. Utgå från kattens energinivå

Om du inte vill fotografera bus-bilder så se till att planera in en fotografering då katten sover. Lyft upp katten försiktigt där den sover så sitter han/hon nog vackert en stund medan ögonen blir piggare och piggare. En katt sover en stor portion av dagen så att störa för en liten fotografering någon enstaka gång tycker jag inte man behöver ha dåligt samvete för

3. Använd inte kamerans inbyggda blixt

Använd inte kamerans inbyggda blixt, den skapar ofta fula och skarpa skuggor. Den kan också göra katternas ögon röda eller lysande. Tänd hellre en lampa i närheten för att få ljus.

4. Var inte för snabb med att slänga bilder

Var inte rädd för att spara bilder som du först tror är dåliga. Testa att konvertera bilderna till svartvitt. Då kanske du ser bilden med nya ögon och märker att du faktiskt fångat en känsla i bilden.

5. Snygga till katten innan du börjar

Det är aldrig fel att snygga till katten lite innan du börjar. Ta bort sömntutor i ögonvrån och putsa bort eventuell matmustasch där katten annars är kritvit. I övrigt så är alla katter så vackra så ingen mer justering behövs.


Josephine Norman – Agrias kattbloggare
Josephine är kattbeteendevetare, bloggar på Agria.se, fotograferar husdjur och föder dessutom upp katter under prefixet SE*Fjärilflickans. Hon har fotograferat husdjur sedan 2013. Här hittar du Josephines kattblogg.