Orsaken till övervikt är i de allra flesta fall att katten får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar. För mycket mat i matskålen i kombination med ett alltför stillasittande liv gör att katten kan lägga på sig i snabb takt. 

Men vad spelar det då för roll om katten är överviktig? Jo, den löper risk att drabbas av allvarliga sjukdomar som i förlängningen kan förkorta dess liv. Diabetes, sjukdomar i leder och problem med hjärta och lungor är bara några exempel. En överviktig katt kan också få problem med huden eftersom det blir svårt för den att tvätta sig ordentligt. 

Känna revbenen och se midjan

På en katt som inte är överviktig ska du lätt kunna känna revbenen när du stryker handen över dem. Måste du trycka för att känna dem är katten överviktig. Om du inte kan känna revbenen alls lider katten sannolikt av fetma, det vill säga den väger minst 15 procent mer än sin idealvikt.

När du tittar på katten ovanifrån ska du också kunna se midjan. Ifall du känner dig osäker på om din katt är för tjock kan du be din veterinär att titta på den. Det kan också vara en god idé att vid en årlig hälsokontroll låta väga katten samt be veterinären föra in viktuppgiften i kattens journal.

Att hjälpa sin katt att gå ned i vikt är att göra den en stor tjänst. Det är dock viktigt att inte sätta katten på någon form av svältdiet eftersom för snabb viktminskning kan orsaka katten leverskador. En minskning på cirka två procent per vecka brukar vara ett lagom mål.

Rätt foder ger bestående resultat

Att enbart dra in på godis och minska på det vanliga fodret kan hjälpa om katten bara är lite överviktig. Handlar det om en större viktminskning är det bäst att byta till ett lättare foder. Om du misstänker att kattens övervikt på något sätt är förknippad med sjukdom eller smärta bör du ta kontakt med en veterinär innan du börjar bantningen. Din veterinär kan också hjälpa dig att upprätta ett speciellt viktminskningsprogram. Glöm dock aldrig att bantning tar tid och att tålamod är den viktigaste egenskapen för ett bestående resultat.